De Escapisten

De Escapisten is een genre-mashup over vriendschap, de zoektocht naar waarheid en de ontsnapping uit illusies. Een gelaagd verhaal vol verwijzingen naar de pop-cultuur dat zich uitstrekt voorbij de grenzen van tijd en ruimte.

Over het boek

Najaar 2016. Ongrijpbare krachten strijden om de menselijke ziel en de dreiging van chaos is overal aanwezig. Tegen deze achtergrond leidt Zeno de Jong een onopvallend bestaan. Hij doet niet aan waaghalzerij en wil het liefst met rust gelaten worden. Verdwijnen in de laatste Marvel- of Netflix hype. Maar verstoorde nachtrust, een bizar ongeluk en de ontmoeting met een mysterieuze vrouw zetten zijn leven opeens in de hoogste versnelling.

Zeno ontdekt dat hij de spil is van een kosmisch avontuur. Opgejaagd door een geheimzinnige groep die zich de Vertragers noemt, ontwaakt in hem een verborgen gave en treedt een sinistere entiteit naar voren die niet van plan is het zover te laten komen. De tijd dringt en Zeno zal in zijn vergeten oorsprong de kracht van onvoorwaardelijke liefde moeten vinden om zijn bestemming te kunnen omarmen.

“Zijn leven voelde als een langgerekte oudejaarsavond die verworden was tot een kwetie van uitzitten. De afgelopen dagen was er in dat leven meer gebeurd dan in de 38 jaar daarvoor en hij merkte hoe alles in hem zinderde van levenskracht. Dat zijn leven een zekere waarde had gekregen nu er iets op het spel stond.”

Een voorproefje

^

Avonturenroman

^

Genre: True Fantasy

(maar ook: thriller, spanning, sci-fi en esoterie)

^

Ode aan films en verhalen

^

Voor nerds, geeks, zoekers, avonturiers, twijfelaars, verhalenliefhebbers, beginners en gevorderden

^

Leest als een filmscript

Uit het boek

Zeno hield van slapen. En hij sliep wanneer hij maar kon. Niet dat hij het nodig had. Hij was eigenlijk nooit vermoeid en zorgde ervoor dat dat ook niet gebeurde. Als hij al ergens moe van werd, dan was het van zijn eigen gezaghebbende geest. Daar ontsprong uit iedere willekeurige gedachte een volgende, als een eindeloze stroom zeepbellen waar hij willoos achteraanholde om ze uit elkaar te laten spatten. Het was aan de slaap te danken dat de hemel van zijn geest weer werd schoongeveegd. 
Zoals mensen door een combinatie van talent en toewijding bedreven kunnen raken in uiteenlopende disciplines, zo was voor Zeno slapen de kunst waarin hij het meesterschap had bereikt. Bovendien had hij er een slimme manier van tijdverdrijf in gevonden. Het vroeg nauwelijks inspanning en hield het ingewikkelde gedoe van de werkelijkheid op een prettige afstand. Hij stelde geen voorwaarden aan tijd en plaats, waardoor er eigenlijk altijd wel gelegenheid was voor een dutje. Zonder daarmee zijn kruid voor de nacht te verschieten. Want ook dan sliep hij moeiteloos in, diep en dwars door de beats van zijn benedenbuurvrouw die er, als DJ Circe, een nachtelijk bestaan op na hield. Slaap was op afroep beschikbaar en hij beschouwde het als een gave die hij innig koesterde. Mocht het voorkomen dat een bange droom voor een onderbreking zorgde, zonder problemen koos hij daarna weer precies de juiste golf die hem onmiddellijk terugvoerde naar de kalme oceaan van tevreden sluimeren. 
Maar waar niets zijn slaap leek te kunnen verstoren, was er de afgelopen nachten iets merkwaardigs aan de hand. Zeno werd veel vroeger wakker dan normaal en was tot zijn grote verdriet daarna niet meer in staat de flow van slaap terug te vinden. Toen bleek dat er geen sprake was van een incident was hij de tel bij gaan houden. Inmiddels stond de teller op twaalf. Al twaalf nachten werd zijn eindeloze keveren op exact hetzelfde tijdstip onderbroken en vond hij zich even later klaarwakker aan de keukentafel. Machteloos over zijn tanende krachten en zo humeurig dat zelfs het gebrek aan gezelschap zich uit de voeten maakte. Het was vooral de manier waarop die hem verontrustte. Vannacht zou het de dertiende en, wat Zeno nog niet wist, laatste keer zijn dat zijn slaap zo verstoord zou worden. En in tegenstelling tot zijn vurige wens, zou daarna niets meer hetzelfde zijn.

Hoofdstukken

pagina's

Het verhaal van de Escapisten vormt, zoals het zich er nu uit laat zien, een trilogie. Deel 1, Versnelling is nu verkrijgbaar. Deel 2, Vertraging wordt verwacht in de loop van 2020. Voor wat betreft het derde deel, daarover kan op dit moment slechts gespeculeerd worden.

Anderen over 

De Escapisten

Wat een prachtig boek is dit. Het spannende, ontroerende verhaal leest als een film en introduceert onvergetelijke personages die je gaandeweg in je hart sluit. Een boek dat niet alleen inspireert, maar ook subtiel onderwerpen aanstipt waarover nagedacht kan worden. Aanrader!

In dit prachtig geweven verhaal word je meegenomen op een spannend avontuur, dat tegelijk zoveel meer is dan dat. Een avonturenroman met diepgang, vol humor en scherpte, én toffe locaties. Ik heb genoten van het originele taalgebruik, de diversiteit aan karakters, (maar tegelijkertijd ook oh zo relatable), de twists in het plot en het doorbreken van de grenzen van de natuurwetten zoals we ze denken te kennen.

Boeiend en fris verhaal dat interessant is voor de Bruna-top-tien-vreter en tegelijkertijd voor de avonturen- en mysterieliefhebbers onder ons. Binnen een oogwenk is het grote wachten op deel 2 aangebroken. Een verhaal met Paul Austeriaanse aantrekkingskracht.

Ik heb in tijden niet zo’n interessant, spannend en mooi geschreven boek gelezen. Wat een heerlijke zinnen maakt deze schrijver.

Ok nog één hoofdstuk, dan écht slapen. Nog één bladzijde. Echt alleen deze alinea nog. Shit, het is ineens 03:30… Als mij dit gebeurt weet ik hoe laat het is: ik heb een écht goed boek te pakken. Direct vanaf de eerste bladzijde ‘verdween’ ik in dit boeiende verhaal. Een boek dat leest als een spannende roman maar tegelijkertijd diepe inzichten biedt in de mysteries van het menselijk bestaan. De auteur schetst op subtiele wijze een flinterdunne lijn tussen realiteit en illusie: stof tot nadenken. Met verrassende plotwendingen, goed uitgewerkte personages, humor en prettige schrijfstijl weet de auteur mij te boeien tot de laatste bladzijde. Ik kijk nu al uit naar deel twee van deze trilogie!

Over de schrijver

Herman Annema (1978) is schrijver en ondernemer. Hij is geboeid door de onweerstaanbare aantrekkingskracht van het fantastische verhaal en hoe de mythen van toen en nu een gids kunnen zijn in tijden van grote verandering. De Escapisten is zijn debuut.